martes, 15 de mayo de 2012

Noticia mas completa en ARAGIRONA.CAT


El rebut de l'aigua és més car per les segones residències de Blanes

El consistori cobra 4,25 euros al mes de quota a les llars amb consum regular i 11,18 euros als habitatges d'ús turístic
ACN/ARAGIRONA.CAT - BLANES doble fletxa LA SELVA doble fletxa DIMARTS, 15.5.2012. 10:19 H
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional
Un grup de propietaris de segona residència de Blanes (Selva) està alçant la veu per denunciar que l'ajuntament els cobra més car el rebut de l'aigua. Aquests veïns s'han unit en una plataforma per pressionar el consistori perquè faci marxa enrere. Si no ho aconsegueixen, amenacen d'anar als tribunals. L'ajuntament reconeix que hi ha dues tarifes diferenciades: una per a aquells habitatges amb consum regular i que, bàsicament, són cases de persones empadronades a Blanes (4,25 euros/mes) i, en canvi, cobra 11,18 euros als habitatges on hi ha un consum esporàdic i que, majoritàriament, són segones residències. Blanes ingressa 723.825 euros l'any per la diferència en el rebut de les segones residències.

Façana de l'Ajuntament de Blanes © ACN

etiqueta aiguaBlanespolèmicapreu,rebutsegones resdiències

 

 

L'Ajuntament de Blanes cobrava fins el 2000 un consum mínim d'aigua a totes les llars. A partir d'aquell any, va canviar la normativa i l'ajuntament va decidir aplicar dos tarifes diferents, una per als habitatges on hi havia un consum "permanent i regular" i una segona tarifa més cara als habitatges on hi ha un consum "esporàdic". Aquesta diferenciació, a la pràctica, ha portat als propietaris de segones residències del municipi a pagar 7 euros més cada mes pel rebut de l'aigua.

Un grup de propietaris de segones residències s'ha unit sota la plataforma 'Propietaris Aigua Blanes' per denunciar aquest fet i per demanar a l'ajuntament que faci marxa enrere. El grup de propietaris recorda que altres municipis de la Costa Brava, concretament Tossa de Mar, també van patir una polèmica similar el 2010 i que el Síndic de Greuges va determinar que era "irregular" aquesta pràctica i recomanava no fer diferenciació per motius d'empadronament.

Segons dades facilitades pel consistori, a Blanes paguen la taxa més econòmica els propietaris d'un total de 15.188 llars i 8.704 paguen la tarifa cara. Això suposa que, anualment, l'ajuntament ingressa 723.825 euros gràcies a la diferència de preu que aplica als propietaris de segones residències. "Blanes és un ajuntament deficitari i per això ens ho segueixen cobrant tot i que és il·legal", ha denunciat la portaveu dels veïns, Núria Suñer, que viu a Barcelona però té casa a Blanes. Segons Suñer, ja hi ha hagut queixes a l'ajuntament i també han demanat una reunió amb l'alcalde per tractar la problemàtica. "De moment no ens han contestat, confiem que hi haurà entesa però sinó ens plantegem portar el tema davant la Justícia", ha avançat la portaveu dels veïns.

Pagar el servei entre tots

Per la seva banda, l'alcalde, Josep Marigó, ha reconegut que es cobren dos tarifes diferenciades però ha argumentat que es fa per repartir entre tots els veïns els costos de manteniment del servei. Marigó ha explicat que fins el 2000 es cobrava un consum mínim a tothom i que, per potenciar l'estalvi, es va canviar el sistema. "Ara ja només es paga pel que es gasta i així s'evita que la gent gasti aigua per gastar amb l'excusa de què paga un mínim", ha explicat l'alcalde.

Marigó ha justificat que els propietaris que fan un ús "esporàdic o irregular" de l'aigua han de pagar més per contribuir al manteniment de les despeses de la companyia d'aigües. "Ells tenen el servei d'aigua disponible tots els dies a totes hores i això és un servei que té uns costos i que s'han de pagar, facis ús o no de l'aigua", ha justificat.

El Síndic ho considera "irregular"

De la mateixa manera que ha passat a d'altres municipis amb polèmiques similars, com Tossa de Mar o Figaró-Montmany, el Síndic de Greuges de Catalunya considera "irregular" establir dues tarifes diferenciades per a empadronats i no empadronats. Concretament, el Síndic ha actuat d'ofici en el cas de Blanes i també té constància de tres queixes de veïns de segones residències per aquesta qüestió.

En els tres casos, el Síndic ha tancat l'expedient recomanant a l'Ajuntament de Blanes que deixi d'aplicar dues tarifes. "El Síndic recomana a l'ajuntament que modifiqui aquesta regulació i elimini la distinció entre usuaris empadronats i no empadronats a aquestes efectes, tenint en compte que aquesta opció ha estat considerada pels tribunals contrària al principi d'igualtat de tracte en l'accés i ús dels serveis públics", recull el Síndic en les tres resolucions.

L'alcalde té coneixement que hi ha veïns enfadats que han anat al Síndic i també explica que han entregat tota la informació que aquest els ha reclamat. Ara bé, justifica que a Blanes aquesta diferenciació no es fa sota el criteri d'estar empadronat o no al municipi. "També hi ha veïns empadronats a Blanes que tenen diverses cases i, si en un tenen de buides on no es gasta aigua, també paguen la tarifa cara", ha sentenciat.

Mantindran la tarifa cara 

Marigó ha explicat que no tenen intenció de fer marxa enrere a no ser que, per algun aspecte legal, la Justícia els obligui a aplicar canvis. Per la seva banda, la portaveu dels afectats està buscant assessorament legal i també sensibilitzant aquells que paguen la quota més cara per tal de fer una denúncia conjunta. "Calculem que ens calen 12.000 euros així que hem de convèncer propietaris durant aquests mesos d'estiu", ha explicat. El col·lectiu ha celebrat ja diverses reunions i ha repartit informació a les bústies del municipi per explicar la situació que s'està donant. També han facilitat l'adreça de correu afectadosaguablanes@gmail.com per tal que aquelles persones interessades se sumin a la plataforma. De moment, tenen el suport d'uns 170 propietaris.

Un cas semblant

El mes d'abril de 2005 el grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Torroella de Fluvià (Alt Empordà) va denunciar que una urbanització del municipi pagaven el rebut de l'aigua fins a quatre vegades més car que la resta del poble. Mentre al nucli es pagava 0,2 euros per cada metre cúbic d'aigua a la urbanització es facturava 1 euro per metre cúbic.

La notícia va desencadenar en una denúncia per part de l'alcalde del municipi, Pere Moradell (PSC), contra el portaveu d'ERC, Sebastià Fuster per calúmnies i injúries. Aquesta però, va ser desestimada ja que durant la vista oral el republicà va demostrar que tenia raó presentant les factures d'aigua de la urbanització i el poble on quedava clara la diferència.



___________________________________________________________________________________________________


No hay comentarios:

Publicar un comentario